Balık Bulucu Aynaları Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler.

Balık Bulucu Aynaları Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler.

 

Ayna Nedir ( Transducer ) : 

Elektriksel akımları ses dalgalarına veya akustik enerjiye çeviren ve tekrar geri alan cihazdır. Başka bir deyişle, ses dalgalarını gönderen ve daha sonra bu ses dalgalarını  alan cihazdır, böylece eko işleyici ( sonar, balık bulucu) su yüzeyinin altındakileri yorumlayabilir veya saptayabilir.


Ayna Nasıl Çalışır  ( Transducer ) : Bir aynanın nasıl çalıştığını anlamanın en kolay yolu, onu bir hoparlör ve bir üniteye yerleştirilmiş bir mikrofon olarak düşünmektir.  Bir ayna, ses kaynağından iletim darbeleri olarak adlandırılan yüksek voltajlı elektrik darbe dizilerini alır. Tıpkı evdeki stereo hoparlörler gibi, dönüştürücü daha sonra iletim darbelerini sese dönüştürür. Ses, su içinde basınç dalgaları olarak ilerler. Bir dalga ot, kaya  ya da bir nesneye çarptığında, dalga yansır tıpkı sesinizin bir kanyon duvarından yankılanması gibi. Yansıtılan ses dalgası döndüğünde, dönüştürücü bir mikrofon görevi görür. Her aktarım dalgası arasındaki süre boyunca ses dalgasını alır ve tekrar elektrik enerjisine dönüştürür. Bir dönüştürücü zamanının yaklaşık% 1'ini ileterek zamanının% 99'unu sessizce yankıları dinleyerek geçirir. Bununla birlikte, bu zaman periyotlarının mikrosaniye cinsinden ölçüldüğünü ve bu nedenle darbeler arasındaki sürenin çok kısa olduğunu unutmayın. Balık bulucu, bir ses aktarımı  ile geri dönüş ekosu arasındaki zaman farkını hesaplayabilir ve daha sonra bu bilgiyi ekranda kullanıcı 

tarafından kolayca anlaşılabilecek şekilde görüntüleyebilir.


Ayna Balıkları Nasıl Algılıyor :  Aynalar hava kabarcıklarını algılayabilir çünkü hava kesesini algılar. Hemen hemen her balığın su basıncını farklı derinliklerde kolayca ayarlamasını sağlayan gazla doldurulmuş bir hava kesesi adı verilen bir organ vardır. Hava kese içindeki gaz miktarı, yüzdürme kabiliyetini düzenlemek için arttırılabilir veya azaltılabilir. Hava kesesi gazı içerdiğinden, onu saran suyun yanı sıra, balığın ve kemikten çok daha farklı bir yoğunluktur. Yoğunluktaki bu fark, yankı kaynağından gelen ses dalgalarının belirgin bir şekilde yansımasına neden olur. Dönüştürücü ekoları alır ve balık bulucu bu farklılıkları tanıyabilir daha sonra bir balık olarak görüntüler.

 

 

 

 

 

 

Aynaların Montaj Şekillerine Göre Farklılıkları.

 

 

Gövde Montajı : (Flush mount thru hull  ) 

Teknenin dibinde bir delik gerekir. Tekne sahipleri  büyük delikten uzak duruyor. Fakat doğru bir şekilde monte edildiklerinde asla sorun çıkarmazlar. Uzun vade de teknenin gövdesine monte edilen herhangi bir şeyden daha sağlıklıdır. 




Kıça Montaj : ( Transom mount ) 

Kurulumu en kolay olan montajdır. Mükemmel bir şekilde kurulması için titiz olmak gerekir. Bazı tekne gövdelerinde merdiven veya çıkıntılardan dolayı tam performans vermeye  bilirler. Kurulum uzmanlık ister.







İçe montaj : ( In Hull ) Ayna ile su arasına teknenin gövdesi gelir. Fiberglas akustik olarak suya benzer, genellikle bir ayna  fiberglas arkasından sinyal gönderirse limitleri % 3 veya % 4 daha az olacaktır.






Tekne gövdesine takoz ile birleştirilen montaj  : ( Thru-Hull with Fairingl)  

Teknenin tabanının altına takoz yardımı ile  monte edilir. Takoz sayesinde yüksek hızlarda bile verim alınır.







Cep  Montaj  : ( Pocket/Keel Mount )  

Bu aynalar, teknenin gövdesinde veya omurgasında küçük bir özel cebe yerleştirilerek montajı yapılır. Güçlendirme montajı mümkün olsa da, bu aynalar en çok tekne üreticisi tarafından önceden kesilmiş uygun bir cebin bulunduğu teknelere monte edilir. Cepte veya salma monteli aynalar, tekne hızına ve yakıt verimliliğine etkisi olan güvenilir ve doğru sonar performansı sağlar.





Göğüs Bağlantısı : (  Chest Mount ) 

Teknenin gövdesine monte edilen tankın içine monteli aynalar,  Aynanın aktif yüzü ve yanları suyla temas etmesi gerekir. Dönüştürücü kablosunun bir gövde veya doldurma borusundan girmesini sağlamak için gövdeye küçük bir delik açılmalıdır. Açık deniz ticari gemilerinde en yaygın şekilde kullanılan yöntemdir, gemi performansı üzerinde en büyük etkiye sahiptir ve yüksek hızlı tekneler için uygun değildir.

Etiketler: Aynalar hakkında bilinmesi gerekenler.
Eylül 15, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR