Minn Kota ile Lithium Ion Pil Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler.

Minn Kota ile Lithium Ion Pil Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler.

 

Bu yazımda Minn Kota Trolling Motorları ve Lithium Ion  pilleri kullanımı hakkında bilgi vermek istiyorum.   Aslında teknolojik olarak bakarsak sadece Lithium Ion piller değil güneş paneli ve alternatör üzerinden alınan direk bağlantıları da ilgilendiriyor.

Bu yazıyı başımıza gelen iki sorun nedeni ile yazmayı düşündüm.  Yaşadığımız sorunlardan  biri gps bağlantısını anlamsız kopması diğeri ise trolling motor arızası ile sonuçlandı.

Johnson Outdoors (Minn Kota) Trolling motorları ile beraber lithium pillerin kullanılabileceğini  fakat %85 ve üzerinde güç verdiğinizde motora kalıcı hasar verebileceğini söyleyerek bizleri uyarmaktadır. AGM, JEL ve Bakımsız Sulu akü kullanılmasını önermektedir.  

Minn Kota bu uyarıyı neden yapıyor.  Lithium piller yapısı gereği sürekli olarak aynı voltaj ve akım 13v    vermek için tasarlanmışlardır.  Minn Kota trolling motorlarında kullanılan DC motor ve kontrol kartları uzun süre yüksek akımla beraber kullanıldıklarında  gelen voltajın zamanla düşmesi üzerine tasarlanmıştır.  AGM, JEL ve Bakımsız Sulu aküler  ise  motor yüksek akım çektikçe akülerdeki voltajın kısa sürede düşmesine (12.8v ve altına ) uygun olarak tasarlanmışlardır.  Sürekli yüksek akım ve yüksek voltaj trolling motorlara zarar verebilmektedir.

Uzun süre yüksel voltaj ve akım çekerek kullanımı sadece Lithium Ion pillerde değil güneş paneli ve alternatörden  şarj kullanımlarında da meydana gelmektedir. Güneş panellerinde kullandığınız MPPT şarj cihazlarınızın çıkış voltajlarını ayarlamanızı ve araya DC to DC şarj cihazı tavsiye ederim. Aynı şekilde fosil yakıt kullandığınız alternatörden direk olarak aküleri şarj ettiğinizde de benzer sorunları yaşayacaksınız. Direk alternatörden şarj etmek yerine araya DC to DC şarj cihazı bağlamanızı öneririm.

Bu durumun Motor Guide ve Haswing Trolling motorları içinde geçerli olup olmadığını üreticilere soruldu cevapları beklenmektedir.

Sonuç olarak Lithium Ion piller, AGM, JEL ve Bakımsız Sulu aküleri şarj ederken trolling motorları  kullanırken dikkat etmemiz gerekenleri madde olarak aşağıda sıralayalım.

  • - Lithium akü kullanacaksak motorumuza %85 den daha az güç vermemiz gerekiyor.
  • - Sert rüzgar ve dalgalı havalarda sanal çapa özelliğini kullandığımızda motor gücünü kontrol ederek kullanmaya dikkat etmemiz gerekiyor.
  • - Güneş paneli kullandığımızda MPPT ( güneş paneli şarj cihazı)  ile aküler arasına DC to DC  12V 1 bank , 2 bank ve 3 bank çıkışlı şarj edilecek şekilde kullanılması gerekmektedir. Eğer DC to DC şarj cihazınız yoksa Trolling motoru eğer yüksek güç ile kullanıyorsak MPPT cihazını arada kapatmakta fayda olacak.
  • - Direk fosil yakıtlı alternatörden akü-aküler şarj edilirken trolling motor kullanıldığında şarj cihazı olarak  DC to DC şarj cihazı kullanılması gerekmektedir. Eğer DC to DC şarj cihazınız yoksa Trolling motoru yüksek güç ile kullanıyorsak fosil yakıtlı motorumuzu   arada kapatmakta fayda olacak.
  • - DC to Dc şarj cihazı seçerken dikkat etmemiz gereken önemli bir konu. Minn Kota için kendi şarj cihazlarının kullanılması önemli.  Diğerleri için ise her aküyü ayrı ayrı şarj etmek yani  şarj cihazının kaç akü varsa o aküler kadar izole şarj çıkışının olması. 

 

Johnson Outdoors' un (Minn Kota) Lithium pil kullanımı ile ilgili uyarsı.

https://www.minnkotamotors.com/support/faqs/can-i-use-lithium-ion-batteries-my-minn-kota-trolling-motor

 

Etiketler: Minn Kota ve Lithium Pil Kullanımı
Mayıs 16, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR