Haswing Cayman B GPS 55lbs 54" Kapalı Ortam Testi ve Değerlendirme

Haswing Cayman B GPS 55lbs 54

 

Son günlerde oldukça popüler olan Haswing Cayman B GPS 55 lbs 54" trolling motorun kapalı ortam testi ve test sonucu değerlendirmemizi objektif olarak yapmaya çalıştık.

Test ortamı İstanbul Anadolu yakası ofis katı
Test Sırasında Kullanılan Ekipmanlar.

                - Haswing Cayman GPS 55lbs 54"

                - iphone 8 Plus Cep Telefonu

                - 12 Volt 100Ah Derin Şarj Akü

                - 12 Volt 15Ah Güç Kaynağı

                - 255w Esnek Güneş Panelli

                - Victorn Energy 100/50 Smart MPPT Regulator

                - Fluke Pensampermetre

Test 1 - En çok merak edilen konu GPS  (Global Konumlandırma Sistemi)  nasıl çalışıyor ?

                Cihaz üzerinde dahili gelen pusula sensörü  ile yön belirlemesini yapıyor. Fakat dahili GPS sistemi bulunmadığından  IOS  ve Android işletim sistemine sahip mobil aygıtların GPS sistemlerinden Helmsman uygulaması aracılığı ile kendini konumlandırıyor. Mobil aygıt üzerinden konumlandırma servislerinin açık ve Helmsman uygulamasına izin verilmiş olması gerekiyor. Cihaz ile mobil aygıt arasındaki iletişimi kumanda bluetooth üzerinden sağlıyor. Eşleştirme için kumandanın ve cihazın açık olması gerekiyor.  Eşleştirme önceki serilerine göre çok daha kolay oldu. 

Test 2 - Mobil aygıtta şebeke çekmediği durumlarda cihazın davranışı nasıl oluyor ?

                Haswing mobil aygıtta bulunan GPS sistemi üzerinden verileri alarak işlediği için GSM şebekesine ihtiyaç duymuyor.  Bu durumda telefon hattınızın çekmemesi bir problem teşkil etmiyor. Hatta mobil aygıta GSM hattı takılmasına bile gerek yok.  Test sırasında GSM hattını çıkartmadan, simkart pin kodunu girmeden,  telefonu açtık. İlave olarak telefonu uçak moduna alarak da denemeler yaptık.

Test 3- Sanal çapa nasıl kullanılıyor sapma yapıyor mu ?

                Helmsman uygulamasından sanal çapayı aktif ettiğimizde kendini sabitliyor,  mobil aygıtı hareket ettirdiğimizde ise daha önceki konum noktasına doğru hareket etmek için motor ve pervaneyi hareket ettiriyor. Telefonu eski konumuna getirdiğimizde hareketi kesiyor. Kapalı ortamda olduğumuzdan  dolayı bazen kendi kendine hareketler yapıyor :) . 
Önemli bir nokta . Teknede  kullanırken  sanal çapa aktif edip ya da rota tanımladığınızda mobil aygıtınızı mümkün olduğunca yerini değiştirmemeye dikkat edin.  Yer değişikliği Haswing' in  konumunuzu değiştirmenize neden olacaktır.

Test 3 - Kullanım sırasında çekilen akım nedir ?

                Rakiplerinin aksine fırçasız motor kullanıldığından enerji tüketimi daha verimli gibi görünüyor.  100Ah akü kaynağından yaralanarak tam güç verdiğimizde pervane üzerinde  direnç yokken 1,5  Ah  akım tüketiyor.  Pervaneyi çıkartıp motor miline kağıt sararak elle maksimum direnç uyguladığımızda ise 6 Ah akım tüketiyor. 

Test 4 - Akü olmadan güneş paneli kullanarak çalıştırma.

                255w Esnek panel ile akü olmadan motoru çok rahat çalıştırabildik. Victorn Energy Bluesmart MPPT kullandığımızdan anlık tüketim değerlerini rahatlıkla görebiliyoruz. Pervane miline yaptığımız maksimum direnç sırasında çekilen akım 5,5Ah olarak tespit edildi.  Bu testleri gerçek ortamda yapmak tabi ki daha verimli olacaktır.

Test sonucu değerlendirme avantaj ve dezavantajları.

+ Rakiplerine oranla uygun fiyatı ile  büyük avantaj sağlıyor.

 - Rakiplerine oranla dahili GPS olmaması ek maliyet ve ilave işlem gerektirmekte.

+ Rakiplerin aksine fırçasız motor kullanımı daha az güç tüketimi, uzun çalışma süreleri ve yedek parça maliyetini düşürüyor.

- Rakiplerinin aksine alüminyum şaft kullanılması çarpmalarda şaftın deforme olmasına neden olacaktır.

- Rakiplerinin aksine şaft uzunluğu  48" ve 54" ile sınırlandırılması su kesimi yüksek teknelerde kullanımı zorlaştırıyor.

- Rakiplerinin aksine Plastik malzeme kalitesi daha basit duruyor.

+ Paket içinden tak çalıştır olarak  akü hariç tüm ekipmanlar geliyor. (braket, kablo  güç soketi) sigortada olsa çok iyi olurmuş :)

- Rakipleri ilave balık bulucular ile entegre edilerek kullanabiliyor.  Gerçi Helmsman yazılımı üzerinde yapılacak güncellemeler ve ilave özellikler bu olumsuzluğu ortadan kaldırabilir.  Firmaya bununla ilgili bazı önerilerim olacak.

- Kumanda daha kullanışlı olabilir.

Sonuç olarak fiyat avantajı ile güzel bir seçenek sunuyor. Teknede mobil aygıt ile uğraşmak istemiyorum diyenler rakiplerine yönelebilirler.

Umarım faydalı olmuştur.

ilhan inci

 

Etiketler: Haswing test
Mayıs 09, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR