Balık Buluclar Hakkında Bilinmesi Gerekenler.

Balık Buluclar Hakkında Bilinmesi Gerekenler.

Balık Bulucular Nasıl Çalışır

 

Balık bulucu iki bölümden oluşur: ana ünite (ekran) ve ayna ( transducer). Ayna, teknenin tabanına gövde veya gövde içi montaj yoluyla monte edilmelidir. Bir balık bulucunun performansının büyük ölçüde aynanın teknenin altına doğru şekilde monte edilip edilmediğine bağlı olduğunu unutmayın. Yanlış monte edilmiş bir ayna, gönderilen ve yansıyan dalgaları yakalamada başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu sorunları önlemek için, Ayna seçimi ve kurulumdan önce bize danış manızı tavsiye ederiz.


Bir balık bulucu,  ayna ( transducer ) yardımı ile gönderilen ve alınan  sonik veya ultrasonik dalgaların yansımasını alarak deniz tabanının durumu gibi çeşitli sualtı bilgileri sağlar. İletilen sonik veya ultrasonik dalgaların bir kısmı, bir nesneye çarptıklarında (örneğin, balık okulu veya deniz tabanı) aynaya geri yansır.  Balık bulucular bu ultrasonik yansıma özelliğini kullanır.

Balık bulucular balık sürüsünü tespit etmeye yardımcı olur aynı zamanda su derinliği, su sıcaklığı, balık boyutu, balığın ne kadar derinlikte olduğunu ve deniz tabanı hakkında bilgi verir. (Kum, Kaya, Çamur ve Dökme Taş gibi)



Balık bulucudan çıkan ultrasonik dalgalar doğrudan teknenin altına iletilir. Sinyaller bir balık sürüsüne geldiğinde, ultrasonik dalgaların başlangıçta iletildiği yere çok zayıf yansımalar gelecektir. Alınan yansıma elektrik sinyaline dönüştürülür ve daha sonra balık bulucunun alıcı devresine gönderilir. Alıcı devre zayıf sinyalleri yükseltir ve işlemci birimi bunları ekranda görüntülenecek görüntüler üretmek üzere işler. Sonuç olarak, görüntü renkli ekrana  gösterilecektir. Daha güçlü yansımalar turuncu veya kırmızı renkte gösterilirken, zayıf olanlar ekranda yeşil veya mavi renkte gösterilir. Deniz dibindeki yüksek yoğunluklu veya kayalardan oluşan bir balık okulu daha güçlü sinyaller verir, bu nedenle kırmızımsı renkte gösterilirken, düşük yoğunluklu veya küçük balıktan oluşan bir balık okulu mavimsi renkte gösterilir.

 

Balık bulucuların çalışma sistemine genel bakış.

Bir balık bulucu, teknenin dibine monte edilmiş aynadan ultrasonik dalgalar iletir. İletilen ultrasonik dalgalar doğrudan deniz tabanına doğru ilerler, ancak bir nesne, yani balık okulu veya kayalar varsa dalgalar geri yansır. Bunların bir kısmı daha sonra ayna tarafından yakalanarak. Ses dalgasının iletimi ve alımı arasında geçen süreyi ölçerek, balık sürüsü derinliği veya nesneler hesaplanır.

 

 

Balık bulucu tarafından kullanılan ultrason frekansı genellikle 15 kHz ile 200 kHz arasında değişmektedir. Bununla birlikte, eğlence amaçlı teknelere yönelik konvansiyonel balık bulucuların çoğunluğu 50 kHz ve 200 kHz  veya Chirp teknoloji kullanmaktadır. 


Profesyonel kullanım için balık bulucular, yani ticari balıkçılar tarafından kullanılanlar, diğer frekanslardan yararlanabilir. Frekanslar 15, 22, 28, 38, 45, 50, 68, 75, 88, 107, 150 ve 200 kHz'dir. Gördüğünüz gibi, balıkçı gemileri için balık bulucuları için geniş bir konfigüre edilebilir frekans aralığı vardır ve bir balık bulucu genellikle iki frekansın bir kombinasyonunu kullanır (yüksek ve düşük frekanslar). Frekansların seçimi, diğerlerinin yanı sıra, belirli balık türlerinin bulunmasını içeren balık bulucunun amaçlanan amaçlarına bağlıdır; deniz tabanının durumunu öğrenmek, tek seferde 90 derecelik arama açısı ile geniş bir alan araştırması yapılması, balık sürüleri için detaylı araştırma yapmak, Yakında kullanılan diğer balık bulucularla parazitin / çatışmadan kaçınmak. Aranabilir aralık (derinlik) ve arama alanı, kullanılan frekansa bağlıdır. Yüksek frekanslı ultrason ayrıntılı bir arama için uygundur. Düşük frekanslı ultrason ise, daha geniş bir alanda genel arama yapmak ve derin suda arama yapmak için uygundur.


Düşük ve yüksek frekanslı ses dalgaları arasında kullanıma bağlı olarak  temel olarak, iki fark bulunur düşük frekanslı ( örnek 50 kHz) ultrasonla derin suda arama yapar ve daha geniş koni açısı ile daha fazla alanı tarayabilirsiniz.  Yüksek frekanslı (örnek 200 kHz) ultrasonla derinlik ve tarama alanı açısı düşer fakat daha ayrıntılı ve keskin bir arama yapabilirsiniz.

 


   

 

Hava Kabarcıkları


Su altındaki hava kabarcıkları bir balık bulucular için büyük sorundur. Ultrason, iletildiğinde doğrudan deniz tabanına doğru ilerler. Bununla birlikte, ultrason yolu hava kabarcıklarına çarptığında, hava kabarcıklarının yüzeyi onu geri yansıtır ve daha fazla seyahat edemez. Ultrason, hava kabarcıklarına karşı çok savunmasızdır. Bu durumda, ultrason balık okullarına derin sularda veya deniz dibinde ulaşamayabilir. 


Tekne altındaki hava kabarcıkları 3 nedenden oluşabilir.

    Başka teknenin su yoluna girdiğinde 

Tornistan yapıldığında.

Balık bulucu ayna montajının yanlış yapıldığında. 


Eğer merada balık bulucu ile  balık, taş veya farklı zeminler için arama yapıyorsanız teknenin pervanesi daima ileri hareket konumunda olsun.

 

Parazit sinyalleri.


Balık bulucu sinyalleri diğer teknelerdeki balık bulucuların sinyalleri ile karışabilir veya teknenizde birden fazla balık bulucu var ise ve aynaları aynı frekans aralığında çalışıyor ise  ekranda parazitlere neden olacaktır. Teknedeki elektrik tesisatı da çok önemlidir. Elektrik tesisatındaki yanlış montajlar veya hasarlı ekipmanlar balık bulucunun performansını olumsuz etkileyecektir.

  

 


Etiketler: Balık Buluclar Hakkında Bilinmesi Gerekenler.
Eylül 15, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR